Jag som aldrig skulle börja med fler hobbies har nu hittat en till…
Det var en julklapp som fick mig att trilla dit. Jag fick en slända och lite ull i julklapp och det tog ungefär ett dygn innan jag var fast. Jag har lärt mig genom att läsa på nätet och genom att titta på YouTube-videos och det finns hur mycket information som helst i ämnet enkelt att tillgå på nätet. Eftersom jag nu inte bara har många hobbies utan faktiskt också är legitimerad lärare så tänkte jag att jag skulle förmedla lite av min kunskap i några inlägg framöver. Kanske kan jag locka någon mer i ”fördärvet” 😉
Det krävs inte så mycket för att komma igång. Du behöver en slända och någon fiber att spinna. Det finns dock hur många olika sländor och fiber som helst att välja på så bara där kan man gå vilse. Sen behöver du antingen någon som visar dig hur man gör eller så kan du sätta dig med ett par väldigt pedagogiska YouTube-klipp och sen prova själv.
Jag tänkte att vi börjar med själva sländan och sen kommer det fiber och tekniker i senare inlägg. Om ni liksom jag tillhör de otåligares skara så har jag lagt upp lite länkar under Shopping så där kan ni se var jag har handlat.
Sländor finns i olika viktklass och olika utformning. När jag läste på innan jag fick min första slända så rekommenderade många en topptyngd slända till nybörjare och därför så önskade jag mig en sådan. Det finns även stödda eller bottentyngda sländor men de har jag ännu inte provat. Hur tung slända du ska ha beror lite på vad du ska spinna. Generellt så kan man säga att ju tunnare garn du ska spinna desto lättare slända ska du ha. För nybörjare rekommenderar man ofta en slända som är lite tyngre, dels för att det första garnet du spinner ofta blir ganska tjockt och dels för att tyngre sländor inte spinner så fort så det är lättare att hinna med att mata fram fibern du spinner. Jag gör ju aldrig som man ”ska” utan började med en lätt slända för jag ville spinna tunt garn på en gång. Det gick sådär 😉 men jag gillar min slända som ni ser på bilden ovan. Den kommer från Gammeldags och väger 28g. Jag har också köpt tyngre sländor från Fiber Artist Supply och lättare sländor från Tina’s Angoras.
En slända kan vara allt från enkelt utformad till ett slöjdkonstverk och priserna varierat från 60kr och upp till flera hundra. Eftersom jag fortfarande är nybörjare så har jag köpt de billigare varianterna och de fungerar utmärkt. Ni som ännu inte har börjat spinna funderar säkert på om jag blivit helt tokig som har mer än en slända. Det beror ju dels på att de spinner olika tjocka garner, men också på att om man som jag är otålig så blir det sååååå tråkigt att spinna 100g ull i samma färg. Jag vill kunna byta projekt och därför behöver jag mer än en slända. Just nu spinner jag på två olika garner och det är väldans måttfullt för att vara Jenny.
Nästa inlägg blir om fiber att spinna och var du kan handla dessa, men nu hinner jag inte mer för jag måste spinna lite 🙂
Kommentera